GENEL BİLGİLER
Resmi Adı: Belarus Cumhuriyeti
Bağımsızlık Tarihi: 25 Ağustos 1991
Yönetim Şekli : Cumhuriyet
Başkent : Minsk
Yüzölçümü : 207.600 Km²
Nüfusu: 9 milyon 463 bin (Şubat 2012)
Ortalama Yaşam Süresi : 70 yıl
Okuma Yazma Oranı: %99.6
Resmi Dil: Belarusça ve Rusça
Başlıca Şehirler: Minsk, Gomel, Mogilev, Vitebsk, Grodno, Brest
Etnik Durum : Belarus %81,2, Rus %11,4, Polonyalı %3,9, Ukraynalı % 2,4,
Para Birimi : Belarus Rublesi ( Mart 2016 tarihi için resmi kur: 1 USD = 20.219 BYR)
Zaman Dilimi : Gmt+2
Üyesi Olduğu Uluslararası Kuruluşlar : BSEC, CBSS, CEI, CIS, CSTO, EAEC, EAPC, EBRD, FAO, GCTU, IAEA, IBRD, ICAO, ICRM, IDA, IFC, IFRCS, ILO, IMF, IMSO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITU, ITUC, MIGA, NAM, NSG, OPCW, OSCE, PCA, PFP, SCO , UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO
Resmi Tatiller : 1 Ocak Yılbaşı, 7 Ocak Ortodoks Noeli, 8 Mart Kadınlar Günü, 15 Mart Anayasa Günü (Ülkenin İlk Anayasasının Kabulü), 1 Mayıs İşçi Bayramı, 6 Mayıs Radunitsa, 9 Mayıs Zafer Günü II. Dünya Savaşının bitişi 3 Temmuz Bağımsızlık Günü Ülkenin Almanya’nın İşgalinden Kurtuluşu, 7 Kasım Ekim Devrimi Günü, 25 Aralık Noel Tatili
Doğal Kaynakları: Ormanlar, bataklık kömürü, az miktarda petrol ve doğalgaz, granit, kil
SİYASİ VE İDARİ YAPI
Bağımsız Belarus Cumhuriyeti’nin ilk Anayasası 15 Mart 1994 tarihinde kabul edilmiş, aynı yılın Temmuz ayında yapılan seçimlerde Aleksandr Lukaşenko Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. A. Lukaşenko o tarihten itibaren Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmektedir. 24 Kasım 1996 yılında yapılan referandum sonucu Parlamentonun yapısı değiştirilmiş ve iki kanattan oluşan “Milli Meclis” kurulmuştur. Ayrıca, referandumda ülkenin şimdiki bayrağı kabul edilmiş ve Rus diline ikinci resmi dil statüsü verilmiştir. Parlamentonun alt kanadı olan “Temsilciler Meclisi” 110 kişiden oluşmaktadır. Üst kanat olan “Cumhuriyet Konseyi” ise 64 üyeli olup, 8 üye doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Anayasa’da ifade edilen durumlar dışında, yasa tasarıları önce Temsilciler Meclisi tarafından görüşülmekte, ardından Cumhuriyet Konseyi’nde müzakere edilmektedir. Kanun taslağının yasalaşması için her iki kanatta yapılan oylamada salt çoğunluğun sağlanması gerekmektedir. Parlamentonun görev süresi 4 yıl olup, son genel seçimler Eylül 2008’de yapılmıştır. Ülkede yürütme görevi Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Başbakan, Bakanlar Kurulu ve Devlet Komiteleri tarafından yerine getirilmektedir. Son Cumhurbaşkanlığı seçimleri 19 Aralık 2010 tarihinde yapılmış ve A. Lukaşenko oyların yüzde 79,7’sini alarak, dördüncü dönem için bu göreve seçilmiştir. Yargı sisteminin temelini Anayasa Mahkemesi ve yarı bağımsız mahkemeler oluştururken, genel mahkemeler, iktisadi konulara bakan mahkemeler gibi yargı birimleri görev yapmaktadır. Ekonomi mahkemeleri sisteminde Minsk Şehir Ekonomi Mahkemesi, bölge ekonomi mahkemeleri, Yüksek Ekonomi Mahkemesi ve uzmanlaşmış ekonomi mahkemeleri (iflas, vergi, arazi vs.) faaliyet göstermektedir. Anayasa Mahkemesi Başkanı, bütün diğer mahkeme başkanları, Başsavcı ve Merkez Seçim Kurulu Başkanı gibi görevliler Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. İdari yapı olarak, ülke 6 vilayetten (oblast) oluşmaktadır: Minsk, Brest, Vitebsk, Grodno, Gomel ve Mogilev. 118 şehir ve 110 kasaba yönetiminin bulunduğu Belarus’ta nüfusu 100 binin üzerinde olan 15 şehir vardır.
Beyaz Rusya yada uluslararası alanda bilinen adıyla Belarus eski bir SSCB ülkesidir. Kuzey Avrupa’da yer alır. Başkent’i Minsk tir. Komşuları batıda Polonya kuzeybatıda Litvanya Kuzeyde Letonya doğuda Rusya vede güneyde Ukraynadır. Beyaz Rusya diğer BDT ülkelerinin içinde Moskovaya en yakın olanıdır.Bağımsızlığını ilan ettikten sonra giderek gelişen dünyaya ayak uydurmakta vede kendini kabul ettirmektedir.
6. ve 8. yüzyıllar arasında Sibirya tarafından gelen Beyaz Ruslar’ın ataları olan kavimler bu topraklara yerleşmişlerdir.Daha önceleri buralarda yaşayan kavimleri zamanla özümlemiş. Daha sonrada giderek Ruslasmış vede Slavlaşmışlardır.
19. yüzyıla kadar Beyaz Rusya adında bir ülke ve yönetim yokmuş.Rusya batı ülkeleriyle arasında tampon amaçlı Belarus Yönetimini kurmuştur. Daha sonrada SSCB’nin dağılmasıyla özgürlüğünü ilan etmiştir. Belarus şu anda Rusya’nın en yakın müttefikidir.
Nüfus %80 civarında Belarus %11 civarında Rus kalan kısımda Polonya Ukrayna vatandaşlarından oluşmaktadır.
Sovyetler’den ayrılan ve Belarus’un sınır komşusu konumuna gelen diğer eski Rus ülkeleri Avrupa Birliği üyesi iken Belarus’un şu an itibariyle birliğe girmesi söz konusu değildir. Sadece öğrenciyken dil eğitimi alan ve almış kişiler farklı yabancı dilleri bilmektedirler. İngilizce o kadar da yaygın bir ikinci dil değildir. Günlük hayatta konuşulan yegane dil Rusça’dır. Bu da yabancı uyrukluların Belarus’ta ki ilk zamanlarında doğal olarak zorluklarla karşılaşmasına neden olmaktadır.
Belarus’ta 54 üniversite ve benzeri yüksek öğretim kurumu mevcuttur.Ülke (99%) okur yazar oranıyla dikkat çekmektedir. Tıptan ekonomiye mühendislik branşlarından hukuka kadar tüm fakülteleri bünyesinde barındırır. Ülkenin üniversitelerinin büyük bir bölümü başkent Minsk’te yer alır.
Halkın %80 ini ortodokslar oluşturmaktadır. Kalan kısım da Roma katolikleri protestanlar ve museviler oluşturmaktadır. Halkın hemen hemen tamamı rusça konuşmaktadır. Eğitim dili rusçadır. Yaşlı kesim belarusça konuşmaktadır. İşsizlik neredeyse sıfır gibi bir rakamdır. Refah düzeyi yüksek rahat yaşamları vede eğlence kültürleriyle imrenilmeyi hakeden bir ülkedir BELARUS.